Zemestrīcē Jaunzēlandē 75 bojāgājušie • IR.lv

Zemestrīcē Jaunzēlandē 75 bojāgājušie

28
Zemestrīcē cietusī Kraistčērčas katedrāle. Foto: AFP/LETA

6,3 balles spēcīgā zemestrīce ir postošākā pēdējos 80 gados

Spēcīgajā zemestrīcē, kas otrdien satricinājusi Jaunzēlandes otro lielāko pilsētu Kraistčērču, dzīvību zaudējuši 75 cilvēki, pavēstīja premjerministrs Džons Kejs, vēsta aģentūras LETA-AFP. Cietušo un bez vēsts pazudušo skaits trešdienas rītā tika lēsts ap 300.

Otrdien pilsētu satricinājusi spēcīga 6,3 balles stipra zemestrīce – pazemes grūdienos sabrukušas daudzas ēkas, zem drupām apraktas automašīnas, postījumos dzīvību zaudējuši daudzi cilvēki, vēstīja vietējās varasiestādes.

Valstī postošākā zemestrīce pēdējo 80 gadu laikā Kraistčērču pārsteidza dienas vidū, kad ielas un veikali bija pilni cilvēkiem. Kopumā pilsētā dzīvo ap 340 tūkstoši iedzīvotāju. "Mirušo skaits, kas man patlaban zināms, ir 65, un tas varētu augt. Tātad – tā ir lielākā traģēdija šajā pilsētā, Jaunzēlandē un cilvēkiem, kas mums rūp," telekanālam TVNZ pavēstīja premjers.

Kā paziņoja policija, pienāk ziņojumi par daudziem bojāgājušajiem. Konkrēti kļuvis zināms par nelaimes gadījumu, kad brūkošas ēkas sadragājušas divus autobusus.

Vairākas celtnes sabrukušas arī pilsētas centrā, daļēji izpostīta par pilsētas simbolu kļuvusī Kraistčērčas katedrāle. Kā vēsta mediji, dievnamam sabrucis tornis. Kūpošās drupās pārvērtusies arī sešstāvu Kenterberijas televīzijas ēka.

Visur redzamas drupas un gruvešu kaudzes. Vietējais telekanāls "TV3" ziņoja, ka mirušu cilvēku ķermeņi izcelti no viesnīcu un grāmatnīcas drupām un autofurgonā līdz nāvei saspiests kāds tūrists.

Reģionā uz laiku tika aizkavēti arī visi avioreisi, jo zemestrīcē bojāts Kraistčērčas satiksmes kontroles tornis. Slēgta pilsētas lidosta, un smagi cietis arī preses centrs.

Tūkstošiem iedzīvotāju palikuši bez elektroapgādes, traucēti mobilo telefonu sakari, smagi bojāts arī ceļu un dzelzceļu tīkls. Asfaltā radušās plaisas.

Zemestrīce sākās pulksten 12.51 (pulksten 1.51 pēc Latvijas laika) piecus kilometrus no Kraistčērčas tikai četru kilometru dziļumā. Pēcāk pilsētu satricināja arī vairāki spēcīgi pēcgrūdieni.

Videomateriālos redzams, kā sabrūk mazākās ēkas, kamēr garāmgājēji glābjas bēgot.

Salīdzinot ar 4.septembrī pieredzēto septiņas balles stipro zemestrīci, šie grūdieni bija mazāki, toties postošāki, jo zemestrīces centrs atradās tuvāk Kraistčērčas centram un daudz tuvāk zemes virsmai, norādīja seismologi. Septembrī zemestrīce nodarīja postījumus aptuveni 100 tūkstošiem ēku, bet brīnumainā kārtā laupīja tikai viena cilvēka dzīvību.

Līdzjūtības apliecinājumus Jaunzēlandes amatpersonām nosūtījuši Latvijas prezidents Valdis Zatlers, premjerministrs Valdis Dombrovskis (JL, "Vienotība"), kā arī Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa (JL, "Vienotība"). 

Jaunzēlandē otrdien notikusī zemestrīce uzskatāma par postošāko kopš 1931.gada, kad 7,8 balles stipri grūdieni satricināja Hoksbejas reģionu, nogalinot 256 cilvēkus.

Jaunzēlande atrodas atrodas ģeoloģiski aktīvajā Klusā okeāna uguns joslā, kas stiepjas no Čīles līdz Japānai un Indonēzijai.

Komentāri (28)

janazakovica 22.02.2011. 21.46

galvenais pilseta kura viss vairak cietusi saucas tulkojuma no anglu val. KRISTUS BAZNICA un tas ir zimigi.bet zimes jamak lasit.

0
0
Atbildēt

0

m_18 22.02.2011. 19.18

Pie viņiem uzdarbojies vulkāns, ir bojāgājušie. Pie mums līdzīgi – sestdien kinoteātrī Citadele kādā cilvēkā uzvirda vulkāns un ir viens bojāgājušais…

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu