Mana nostāja • IR.lv

Mana nostāja

224
Alfrēds Rubiks (aizmugurē viņa dēls) no Sociālistiskās partijas, kas ietilpst Saskaņas centrā. Foto: Kaspars Krafts, F64
Valdis Liepiņš

Iepretim Zatlera Reformu partijas 2011.g. 1.oktobra valdes lēmumam par Saskaņas centra aicināšanu valdībā

Uzskatu, ka Saskaņas centru (SC) var iekļaut valdības koalīcijā, ja tās rīcība atbilst Zatlera Reformu partijas (ZRP) 10.principam: „Visi ir mūsējie, kas stāv un krīt par Latvijas valsti, tās cilvēkiem un godā latviešu valodu.” Esmu jau deklarējis savos „Apsvērumos” (www.valdisliepins.lv), ka „ZRP ir jāaicina SC likvidēt šķēršļus, no kuriem galvenie ir minēti augstāk, kas liedz tās atbilstību ZRP 10.principam. Tikai tad var būt runa par SC iekļaušanu koalīcijā”. No šīs pozīcijas neesmu atkāpies un neatkāpšos.

Viens no galvenajiem minētajiem šķēršļiem ir Latvijas Socialistiskās partijas (LSP) atrašanās SC un tās vadītāja Alfrēda Rubika atrašanās SC valdē – bez tam vēl kā valdes priekšsēdētāja vietniekam. Esmu gandarīts, ka ZRP 2011.g. 1.oktobra valdes lēmumā šī šķēršļa likvidēšana ir uzsvērta: „ZRP vienmēr ir paudusi, ka mūsu mērķis ir Latvija kā stipra un tiesiska nacionāla valsts. Tāpēc sarunu gaitā esam ievērojuši jau iepriekš pasludinātos priekšnosacījumus sadarbībai ar Saskaņas centru: Latvijas okupācijas fakta un valstiskuma nepārtrauktības atzīšana, tiesiskuma principu ievērošana un atbildīga ekonomiskā politika. Mēs sagaidām neatgriezeniskus soļus no Saskaņas centra, kas skaidri apliecinās lojalitāti Latvijas valstij. (Izcēlums mans.) Aizstāvot šīs pozīcijas sarunās ar Saskaņas centru, konstatējām šī politiskā spēka pausto gatavību konstruktīvi atbildēt uz šiem jautājumiem. Saskaņas centram jāatbrīvojas no interfrontes un komunistiskās partijas rēgiem (Izcēlums mans.), tāpat kā citām partijām jāatbrīvojas no iekšējā ienaidnieka meklēšanas.” Ja SC neizpilda šos priekšnosacījumus un prasības, nevar būt runa par SC iekļaušanu valdības koalīcijā.

Vēlos arī atzīmēt, ka tieši es kādā no iepriekšējām valdes sēdēm uzstājos par SC nepiemērotību kā partneru valdības koalīcijā kamēr tajā sastāv LSP. Vēlāk dienā dzirdēju, ka Ušakovs teicis, ka esot gatavs LSP no SC izslēgt. Lai viņam veicas! Līdz šai dienai tas nav noticis.

Daži apgalvo, ka SC esot okupācijas faktu atzinis. Īstenība ir tāda, ka Ušakovs šo vārdu minēja kādā runā ārzemnieku sanāksmē. Tas nenozīmē, ka SC ir atzinis okupācijas faktu, un to viņam atgādina Alfrēds Rubiks, kura divi dēli ir ievēlēti 11.Saeimā. Būs jātiek galā arī ar Urbanoviča uzskatiem grāmatā „Nākotnes melnraksti”, kurā viņš noliedz okupāciju.

Šodien [3.oktobrī] nosūtīju vēstuli Valdim Zatleram ar lūgumu konkretizēt ZRP lēmumā minētos priekšnosacījumus un veidus, ka tos īstenot.

Uzskatu, ka, ja SC vispār vēlas spēlēt kādu būtisku un konstruktīvu lomu Latvijas politikā, tai un tās biedriem jāsaprot, ka Latvija nav vairs daļa no PSRS un ka Latvijā runā latviski.

Izvilkums no vēstules Zatlera Reformu partijas priekšsēdim Valdim Zatleram

Godātais Zatlera kungs!

Kā zināt, man vissvarīgākie ir priekšnosacījumi iespējamai SC iekļaušanai valdībā. Tie dokumentā ir izteikti vispārīgā formā. Man ir lūgums Jums tos tagad konkretizēt un paskaidrot, kā mēs nodrošināsim to īstenošanu.

1. Latvijas okupācijas fakta un valstiskuma nepārtrauktības atzīšana – sevišķi ņemot vērā Alfrēda Rubika nostāju un grāmatā „Nākotnes melnraksti” Jāņa Urbanoviča paustos viedokļus šajā jautājumā. Iesaku aicināt visus SC deputātus parakstīt atbilstošu dokumentu pirms virzāmies tālāk sarunās.

2. Tiesiskuma principu ievērošana. Kā nodrošināsim, ka 11. Saimas SC deputāti ir neatkarīgi no oligarhu ietekmes?

3. Atbildīga ekonomiskā politika – kā garantēsim, ka SC neuzstājas ar populistiskiem piedāvājumiem, kā to darīja priekšvēlēšanu laikā?

4. Tieši kādus neatgriezeniskus soļus Jūs sagaidāt no Saskaņas centra, kas skaidri apliecinās lojalitāti Latvijas valstij. Vai viens no tiem būs līguma ar Putina partijas „Vienotā Krievija” atklāšana sabiedrībai vai tā anulēšana?

5. Kas konkrēti liecinās, ka Saskaņas centrs ir atbrīvojies no interfrontes un komunistiskās partijas rēgiem? Lūdzu, konkretizējiet rēgus – pieņemu, ka te galvenokārt domāta LSP un Alfreds Rubiks.

6. Vai atteikšanās no krievu valodas kā otrās valsts valodas būs viens no priekšnosacījumiem? Jūs droši vien zināt Jāņa Urbanoviča viedokli šajā jautājumā, kas tik konspektīvi izteikts šādi: “Osipovs un Lindermans ir mūsu pašcieņas bruņinieki”, un ir dažādi jāsekmē viņu iniciatīva par to, lai krievu valodu Latvijā padarītu par valsts valodu, negaidīti atklāti paziņojis “Saskaņas centra” smagsvars Jānis Urbanovičs. To viņš sacījis intervijā nesen izveidotajam interneta portālam krievu valodā “imhoclub.lv”. Kādi būs neatgriezeniskie soļi šajā jautājumā?

Manuprāt, priekšnosacījumi ir svarīgākā ZRP lēmuma daļa un, kā jau vakardienas sanāksmē teicu, bez tiem lēmuma tekstu nebūtu parakstījis. Paldies, ka esat mani uzklausījis un šo svarīgo prasību iekļāvis dokumentā.

Patiesā cieņā,

Valdis Liepiņš

2011.g. 3.oktobris

Autors ir Zatlera Reformu partijas dibinātājs un Vēlēšanu reformas biedrības valdes priekšsēdētājs

Komentāri (224)

janis17 04.10.2011. 09.44

Liepiņa kungs, pārējie normāli domājoši zatleristi, sagaidiet Saeimas deputātu mandātu apstiprināšanu un izstājieties no zrp! Tas būs godīgāk pret tiem vēlētājiem, kas Jūs ievēlēja, nekā sadarbība ar saskaņas ar kremli partiju, kaut ar viņi rubiku palūgtu patēlot, ka viņš izstājas, un ušasķiks vēlreiz pateiktu, ka viņš nav okupants.

+34
-3
Atbildēt

2

    Marita > janis17 04.10.2011. 18.28

    Vai kāds varētu lūdzu nosaukt vārdā visus “normāli domājošos” ZRP ievēlētos? Vajadzētu viņus mudināt rīkoties pēc sirdsapziņas.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    astra_ozo > janis17 04.10.2011. 10.07

    Ne jau velti Zatlera partijā (kas gribt būt masu:) partija) veidošanās gaitā notika kārtīga “tīrīšana”. protams ierindniekus nevētīja, bet visus sabiedrībā pazīstamus cilvēkus šķiroja vārdā nenosaukts partijas “kodols”. Acīmredzot mērķis bija tikt vaļā no visiem, kas varētu būt pret sadarbību ar SC.
    Vai jūs nepārsteidz ļoti aktīvā apsarddzes darbošanās visos zrp pasākumos?

    +12
    -2
    Atbildēt

    0

astra_ozo 04.10.2011. 10.12

Kā jau reiz pajokoju – kad SC vadība oficiāli atzīs, ka PSRS 50 gadu valdīšanas laiks bija okupācija, bet okupantu Latvijā vairs nava.
Tad turpat apakšā japieraksta, ka 4 gadus Latvijā bija vācu okupācija, bet fašistu vairs nav. Var arī konkrētāk – ka latviešu leģionāri nav fašisti un nav esesieši.
Un apakšā Ušaka, Urbanoviča un Rubika paraksti

+31
-1
Atbildēt

2

    Inese Birzniece > astra_ozo 04.10.2011. 18.24

    @oregano- ne tikai Ušakovs, bet Ušakovs un Rubiks “.. liek savējiem parakstīties, ka Latvijā bija okupācija un kopš 1945. gada nav redzēts neviens fašists”. Vai smaidiņu arī pielikt?

    0
    0
    Atbildēt

    0

    anete_raugule > astra_ozo 04.10.2011. 12.21

    Par šo žetons! Un, ja Zatlers vāc parakstus no savējiem par atbalstu SC iekļaušanai koalīcijā, tad Ušakovs atkal liek savējiem parakstīties, ka Latvijā bija okupācija un kopš 1945. gada nav redzēts neviens fašists ;)))

    +9
    0
    Atbildēt

    0

dace_ampermane 04.10.2011. 09.56

iespējams, ka Igaunijā nepieļautu tādas lietas kas notiek šeit :Maskavas propogandisti Daugavpilī apmāca okupantus balsošanai, guļamrajonos masīva priekšvēlēšanu kampaņa, pat ar draudiem, kāpņutelpas izlīmētas ar naidīgas valsts atbalsta plakātiem.

Pēc visa tā kangars iet televīzijā un runā par samierināšanos ar cilvēkiem kuri ir mums naidīgi. Dīī-vaih-ni. Mums pagaidām vēl ir sava valsts.

+26
-2
Atbildēt

1

    ievuliitis > dace_ampermane 04.10.2011. 12.24

    Esi vēl piemirsis kvēlus aicinājumus latviešiem sociālajos tīklos uz vēlēšanu boikotu.

    +6
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu