Ar tamboradatu pārspēja datoru • IR.lv

Ar tamboradatu pārspēja datoru

4
Jānis Saliņš, F64

Latviešu matemātiķes Dainas Taimiņas sasniegums ir vienkāršs – viņa notamborēja hiperboliskas plaknes modeli, atrisinot problēmu, ko līdz šim nespēja kolēģi un dators 

Labi, paņemšu arī tamboradatu, – pirms intervijas sarakstē apsola Daina Taimiņa, izprotot lūgumu viņu nofotografēt procesā, kas atnesa pārsteidzošu popularitāti un intervijas elitārajā žurnālā Cabinet un populārajā New Scientist. Iespaidīgu aprakstu par matemātiķi 2008.gadā publicēja arī britu laikraksts The Times. Raksta autors Alekss Beloss, kas nule publicējis grāmatu Alex's Adventures in Numberland, Taimiņu un viņas tamborētās plaknes min līdzās stāstiem par Rubika kubu un spēli Tetris

Grāmata ir saņēmusi lieliskas atsauksmes un iekļuvusi bestselleru sarakstā. Vai arvien lielākā cilvēku interese par matemātiku liecina, ka pienācis gals visur esošajai ezotērikai? «Cilvēki grib rast racionālu izskaidrojumu parādībām,» atbild Taimiņa. «Un, ja meklē racionālu izskaidrojumu, gribot negribot nonāk pie matemātikas.» Viņa uzsver, ka saprast idejas un konceptus ir vieglāk, ja tos var vizualizēt. Tieši tāpēc viņa ņēma rokās tamboradatu, lai ģeometrijas skolotāju kursos jau pagājušā gadsimta 90.gados skaidrotu Neeiklīda ģeometriju jeb ģeometriju uz sfēriskas virsmas. 

Uz Rīgu no mītnes zemes ASV Taimiņa atbraukusi, lai piedalītos starptautiskajā Literatūras, zinātnes un kultūras biedrības (SLSA) rīkotajā konferencē Textures. Konferences uzmanības lokā būs izmaiņas dabaszinātnēs, tehnoloģiju zinātnēs un kultūrā. Viena no konferences rīkotājām, mākslas projektu kuratore Anda Kļaviņa uzskata, ka Taimiņa ir spilgts piemērs tam, kā tradicionāli par augsto zinātni uzskatītā matemātika stājas nebijušās attiecībās ar tādu neprestižu kultūras un amatniecības sfēru kā rokdarbi: «Taimiņas gadījumā ir runa ne vien par dabaszinātņu un kultūras saplūšanu, bet arī par racionālā un emocionālā, objektīvā un subjektīvā jaunajām attiecībām. Tas ir kaut kas nebijis, ka matemātikas profesore kļūst par slavenību tāpēc, ka savā profesionālajā darbā izmanto neakadēmisku hobiju – tamborēšanu.» 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu